Tuli Trail

Ett av de häftigaste äventyren till häst i Botswana är  Tuli Trail: en sjunätters tältsafari där 6-7 timmars riddagar avslutas i bekväma walk-in tält med sängar, mysiga täcken, varma duschar och goda middagar. Se blogginlägg från min safari i Oktober 2013 här. En höjdpunkt under veckan är de två övernattningar då man sover runt lägerelden under stjärnorna i en gammal lägerplats kallad Kgotla. Den första och sista natten tillbringar man på ett permanent tältläger där varje tält har egen dusch och mulltoa.  De övriga nätterna spenderas på olika vildmarksläger med “Bucket shower” och “Bush-WC” som byggs upp varje dag. Hästarna äter och vilar uppbundna i lägret precis bredvid tälten.

  • Denna safari kan bokas från april tom oktober
  • Fasta datum, kan även ordnas för privata grupper
  • 7 nätter/6 dagars ridning
  • Max 8 ryttare/grupp + två guider
  • 4-7 timmars ridning/dag
  • Närmaste flygplats: Johannesburg

Hästar och utrustning

De mycket välskolade hästarna har noga valts ut från olika raser. Dessa bush-kloka hästar inkluderar Boerperd, Shire- fullblod korsningar, Appaloosas och frieserkorsningar som varierar i storlek från 150-175cm i mankhöjd. Du rider i välskötta,bekväma engelska sadlar eller westernsadel, samtliga utrustade med sadelväskor med plats för vattenflaskor och kamera. Limpopo Horse Safaris är mycket stolta över att erbjuda smidiga, lydiga hästar som gör din safari till en njutbar upplevelse.

Ridningen och andra aktiviteter

Ridningen varierar från informativa promenader genom bushen och i flodbäddar (med eller utan vatten) med många korta och långa galopper. Du kommer också sannolikt att hoppa små diken och stockar som vältas av elefanter (för de som vill). Du kan tillbringa upp till sex eller sju timmar om dagen i sadeln, med paus för en snack och toalettbesök (bakom en buske!).

Ridningen sker i ett område med vilda djur vilket gör att dessa safaris passar erfarna och något äventyrliga ryttare. Om något skulle hända måste varje ryttare snabbt kunna följa instruktioner från guiden och vara så säker i sadeln att man snabbt kan ta sig ur den potentiellt farliga situationen.

Varje dag, ungefär halvvägs i ridpasset, gör gruppen ett stopp för toapaus och en hembakad snack för ryttarna. Efter ridpasset serveras en törstsläckande drink och därefter lunch. Efter lunch finns det tid att duscha, slappa och läsa för att sedan gå på en bush walk eller åka med safarijeepen till en utsiktspunkt för en sundowner-drink. En eftermiddag åker gruppen på Game Drive med en professionell guide från Mashatu Game Reserve för att (förhoppningsvis!) kunna komma nära leoparder och lejon.

Lejon sett från safarijeepen...inte hästryggen!

Lejon sett från safarijeepen…inte hästryggen!

Boende och måltider

På Tuli Trail bor du på olika vildmarksläger inklusive Jwala Camp, Zeederburg Camp, Liana Camp och Kgotla Camp där man sover två nätter under bar himmel. Den första och sista natten är oftast på två det semi-permanenta tältlägret Two Mashatus Camp där det också finns en  pool med trädäck att koppla av vid.

Dessa vildmarkscamper erbjuder boende i canvas “A-frame”-tält med sängar bäddade med lakan och täcken samt extra filtar för kallare nätter. Dessa läger byggs upp och tas ned varje dag av teamet som följer ryttara och har “bucket-showers” ett tält-dass för varje tält. Lägren är inte inhägnade förutom en eltråd som sätts upp för att skydda hästarna och en riktig höjdare är att se de vilda djuren i och runt lägret.

Den vällagade maten lagas över öppen eld av de duktiga kockarna i teamet som följer ryttarna runt i reservatet.

På alla safaris bör du vara beredd att dela tält med en annan ryttare.

Kgotla Camp

Kgotla Camp

Väder 

Under Maj till Augusti är dagarna klara och soliga, morgnar och kvällar kan vara kyliga. Från oktober och framåt är det  generellt något varmare och temperaturen nå upp till 30 grader på dagen. December-februari är de månaderna med mest regn.

Datum och priser

Tuli Trail- safarin kan bokas från slutet av mars tom oktober och börjar alltid på en söndag. Veckorna fylls upp under året, maila ebba@countryroads.se med önskemål och tillgänglighet.

Pris: 2940 Euro/person inklusive guider, boende, all mat och dryck samt tvätt av kläder under veckan. Transfer t.o.r Johannesburg i minibuss tillkommer med 350 Euro. Flyg bokas separat av varje resenär, Country Roads hjälper gärna till med detta. Vid ankomst till flygplatsen efter 8 på morgonen eller om avfärd behövs före 19 på kvällen tillkommer 100 Euro för “specialtransfer”.

Priserna offereras endast i euro eller pund till samtliga resenärer över världen och full betalning ska vara gjord senast en månad innan startdatum.

Dricks till guider och teamet som bygger tält, städar, lagar mat och sköter hästarna tillkommer.

Avbokningsregler:

25% av priset debiteras vid avbokning mindre än 60 dagar före startdatum.

50% av priset debiteras vid avbokning mindre än 30 dagar före startdatum.

100% av priset debiteras vid avbokning mindre än 7 dagar före startdatum.

100% av priset debiteras vid avbokning mindre än 24 timmar före safarins start eller vid “no show”.

Leave a comment